Станимир Илчев ALDE Group in the European Parliament

Европа ни чува ...

» Начало

Станимир Илчев: Варна е достоен кандидат

Вчера в сградата на Европейския парламент в Брюксел се проведе представяне на кандидатурата на град Варна за младежка европейска столица 2016 г. То беше съпътствано от откриването на изложбата „Free Flow Youth". Изложбата разкрива вътрешната природа на град Варна през погледа на млади и авангардни творци от морския град. На разположение на работещите и гостите на институцията са творби, показващи космически проекти, стийт арт, видео арт, творческа фотография и други. 

"Варна е най-източната точка на европейската култура", каза Илчев по време на представянето. "Тя има голям шанс да разкрие пред света потенциала си на истински европейски център на младежката култура." Илчев дори добави, че макар да е бургазлия, той нито за миг не се е поколебал да подкрепи максимално Варна в тази благородна инициатива. "Кандидатурата на Варна за европейска младежка столица на културата за 2016 г. не е просто идея на едни град, а израз на една национална младежка кауза. В подобни общонационални инициативи няма място за лични интереси. Младежите в България трябва да бъдат обект на всестранна подкрепа, добави Илчев. 

"Европейска младежка столица" е инициатива на Европейския младежки форум, която стартира през 2009 г. До момента победители в престижния конкурс са били Ротердам, Холандия (2009), Торино, Италия (2010), Антверпен, Белгия (2011), Брага, Португалия (2012) и Марибор, Словения (2013). Титлата дава шанс на града победител да покаже своите културни и исторически ценности през призмата на младежкия поглед. 

Варна е на последния етап от конкурса и се бори за отличието с литовския Вилнюс и азербайджанския Ганя. Изборът на Европейска младежка столица ще бъде обявен на 23 ноември по време на Генералната асамблея на Европейския младежки форум.
СОФИЯ 1000
УЛ. "ВРАБЧА" 23
За контакти: