Станимир Илчев ALDE Group in the European Parliament

Европа ни чува ...

» Начало

Илчев защити правото на самоорганизация на Европейския парламент

Задава ли се краят на ерата "Страсбург" след днешното решение на евродепутатите е въпрос със значение за целия ЕС. 

Европейският парламент на редовната си сесия днес в Страсбург прие доклада на Комисията по конституционни въпроси за седалището на европейските институции. Евродепутатите категорично се обединиха около идеята, че Европейският парламент трябва да получи правото да решава сам къде и кога да заседава. Гласуването днес бе предшествано от гореща среднощна дискусия, в която се чуха и доста остри призиви: "Нека спрем пътуващия (до Страсбург) цирк!", "Да спестим милиони евро, както и тонове въглеродни емисии!". 

"Това решение е пробив в европейския политически дебат. То е с огромно значение както за Европарламента, така и за целия ЕС"- каза Станимир Илчев (НДСВ, Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в дебатите по приемане на доклада. "Ние не обсъждаме просто седалището на една от институциите, а всъщност говорим за това как се вземат решения в ЕС днес и каква искаме да бъде неговата легитимност особено в светлината на предстоящите избори."- добави Илчев, който като докладчик в сянка оказваше през последните месеци сериозна подкрепа на докладчиците. 

Според Договора от Лисабон седалището на европейските институции се определя от правителствата на държавите-членки. Това дава предимство на държавите пред гражданите, с което се нарушава принципът на двойната легитимност на ЕС,според който легитимността на вземаните от ЕС решения произтича както от държавите-членки, така и от гражданите. 

Илчев поздрави двамата докладчици - Гералд Хефнер и Ашли Фокс - за тяхната работа и за желанието им да отстояват правото на самоорганизация на парламента, което Илчев назова "справедлива" кауза. 

Европейският парламент днес е поставен в сложна ситуация. Той е единствената директно избирана от гражданите европейска институция и е равен по права законодател заедно със Съвета. Въпреки това Европарламентът е принуден да се съобразява с настроенията на държавите-членки, които имат правото да определят кога и къде той да заседава. Дебатът за седалището на Европейския парламент, каза Илчев, не опира до въпроса "Брюксел или Страсбург", а до това искаме ли да имаме един ефективно работещ Съюз или сме готови да жертваме прагматичността в името на тесни национални интереси. 

Днешното решение на Европейския парламент е историческо. Правото му да иска изменение на Договорите досега не е било упражнявано. 

Огромната съпротива по този въпрос на Франция, продиктувана от нежелание да загуби досегашния статут на Страсбург, е вече пропукана. Тесният национализъм не е в духа на Европа, а още по-малко в контекста на принципи като солидарност и равнопоставеност. Европейският съюз е изграден на принципа на децентрализма. А това значи, че освен Страсбург има и други градове в Европа, подходящи за седалище на европейски институции, включително и на изток. 

Страсбург, 20.11.2013 г.
СОФИЯ 1000
УЛ. "ВРАБЧА" 23
За контакти: